Diğer

DIŞ CEPHE MANTOLAMA

Yaşam alanlarımızın daha kaliteli ve konforlu hale gelmesi için binamızı, ofisimizi ya da benzer yaşam alanlarımızı iklim koşullarına, sıcaklık farkına, rüzgâra, yağmur ve kara karşı korunaklı hale getirmemiz gerekir. Isı yalıtımı, enerjinin daha verimli kullanılması ve enerji tasarrufu yapılması amacıyla hayata geçirilen bir uygulamadır. Mantolama, enerjinin verimli kullanılmasını sağlayan, çevre kirliliğini önleyen bir yapı uygulamasıdır.

 Mantolama nedir? En basit anlatımla bina dış yüzeyinin kompozit izolasyon malzemeleri ile kaplanması işlemidir. Mantolamanın temel amacı ısı yalıtımı sağlamaktır. Bir enerji türü olan ısı, iki farklı sıcaklığa sahip iki farklı ortam arasında sıcak olan yerden soğuk olan yere doğru kaçış gösterir.

Bu kaçış ısınma giderlerini ve kullanılan enerji miktarını artırır. Günün sonunda mantolama yapılmayan bir yapı enerjiyi verimli kullanmadığı için ısınma problemi ile karşı karşıya kalır, ısınmak için harcadığı enerji miktarı artar. Enerjiyi verimli kullanmak demek akıllı kullanmak demektir. Enerjiyi verimli kullanmak enerji giderlerini azaltmak, ısı kayıplarını önlemek adına izolasyon uygulamalarını hayata geçirmek demektir. Mantolama yaptırmak demek bina dış yüzeyini sıcak ve soğuk havaya bağlı olarak ortaya çıkan rüzgâr, kar, yağmur gibi iklim koşullarından korumak demektir. En önemlisi de mantolama yaptırmak demek kaliteli ısınmak demektir.

Kaynak : https://www.kaleyapiyalitim.com.tr/mantolama/

Yapılan bir araştırmaya göre binalarda ısı kayıplarının önemli bir kısmı dış cephe duvarlarından kaynaklanmaktadır. Dış cephe duvarlarını çatı, pencere-kapı gibi alanlar takip eder.   İnsanların daha rahat ve konforlu yaşam alanlarına sahip olmasını sağlayan mantolama uygulaması ile ısının dış duvar, çatı, kapı-pencere gibi alanlardan kaçışı engellenerek ısı kayıpları azaltılmış olur. Bina dış yüzeyinde yapılan ısı yalıtım uygulaması ile bina taşıyıcı sistemleri korozyona karşı da korunmuş olur. Isı yalıtım levhaları ile kaplanmış yüzeylerde nem, küf ve korozyon oluşmaz. Böylece mantolama çalışması ile binanın ömrü uzatılır ve binaya estetik bir görünüm kazandırılır. Yeni ve eski tüm binalarda mantolama yapılması mümkündür. Eskimiş ve yıpranmış yüzeylerin yenilenmesini sağlayan uygulama ile binanın ekonomik değeri de yükselmiş olur.

Mantolama Nasıl Yapılır

Mantolama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız mantolama uygulama aşamalarının belirli bir sıra ile yapıldığını bilmeniz gerekiyor. Uygulamadan istenen verimin alınması mantolama aşamalarının sırayla ve doğru bir şekilde yapılması ile doğru orantılıdır. Kısacası belli aşamalardan oluşan bu uygulamada, tüm uygulama aşamaları belirli bir sıra ile yapılmalı ve bu sıralamaya uyulmalıdır. Yüzey işlemlerinden biri yapılmadığında ya da eksik bırakıldığında mantolamadan istenen verim alınamaz. 

Isı yalıtımı uygulamasına başlanmadan önce mantolama yapılacak yüzey temizlenmeli ve uygulama için hazırlanmalıdır. Bu aşamada yüzey bozuklukları tamir edilmelidir. Mantolamanın ikinci aşamasını subasman profillerinin yerleştirilmesi oluşturur. Kullanılacak yalıtım levhasının kalınlığına uygun şekilde yerleştirilen subasman profilleri arasında 50 cm boşluk bırakılır. Bu aşamadan sonra yapıştırma aşamasına geçilir. Isı yalıtım levhaları yüzeye uygun şekilde yapıştırılır. Bu aşamada çimento esaslı yapıştırıcının yeterli miktarda kullanılması son derece önemlidir.

Yapıştırmayı dübelleme takip eder. Yapıştırma harcı tamamen kuruduktan sonra ısı yalıtım levhalarını yüzeye sabitlemek için dübelleme yapılır. Dübellemede plastik çivili ısı yalıtım dübelleri kullanılır. Dübellemede dikkat edilecek en önemli husus üst katlara çıktıkça bina köşelerinde dübel sayısını artırmaktır. Uygulamada genel kural her üç katta bir kullanılan dübel sayısını %20 oranında artırmaktır.  Dübelleme işlemi tamamlandıktan sonra köşe profilleri uygulanır. Pencere kenarları, bina köşeleri gibi tüm köşelere profil uygulanır. Köşe profilleri zamanla ısı profillerinin birbirinden ayrıl-masını önler. Aynı zamanda köşelere estetik bir görünüm kazandırır.

Dübellemeyi takiben sıva ve file uygulamasına geçilir. Sıva ve file ardışık olarak uygulanır. Sıva kurumadan üzerine file çekilir ve file sıvaya gömülerek ilerlenir. Bu işlem bittikten sonra sıvanın kuruması beklenir. Kuruyan sıvanın üzerine astar çekilir. Kullanılacak astar rengi son kat kaplama rengi ile aynı olmalıdır. Astar bol şekilde uygulanmalı ve yüzeyde bulunan kusurları kapatmalıdır. Kuruyan astarın üzerine son kat kaplama uygulanır. Tercihe göre çizgili, tane dokulu ve desenli son kat kaplama uygulanır. Tüm bu işlemlerden sonra dış cephe boyama ile mantolama uygulaması tamamlanır.

Mantolama Fiyatları

Mantolama fiyatları firmadan firmaya değiştiği gibi kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin türüne ve kalitesine göre de değişiklik gösterir. Uygulama fiyatı metrekare cinsinden hesaplanır. Uygulama yapılacak alan hesaplanarak metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplama yapılır. Mantolama yaptırmaya karar verdiyseniz mantolama firmasından mutlaka ön keşif hizmeti talep etmelisiniz. Ön keşif hizmeti ile binanın mantolama yapılması gereken yüzeyleri ölçülür ve birim fiyatı üzerinden toplam fiyat çıkarılır. Mantolama fiyatlarını etkileyen faktörlerden birisi de zemin mantolama, çatı mantolama gibi hizmetlerin dış cephe mantolamaya dahil olup olmadığıdır. Eğer dış cephe mantolama yanında zemin ve çatı mantolama hizmeti de alınacaksa toplam fiyat tüm uygulamalar dikkate alınarak çıkarılır.

Mantolama firması nasıl seçilir? Öncelikle tercih edilecek firmanın güçlü bir referansa sahip olması gerekir. Firmanın daha önce yapmış olduğu mantolama çalışmaları sektörde örnek teşkil etmelidir. Mantolama firması; yönetimden mühendis kadrosuna, sahada çalışan personelinden muhasebesine kadar profesyonel hizmet vermelidir. Uygulama hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalı, mantolama ve ısı yalıtımı alanında profesyonel olarak hizmet veriyor olmalıdır.  Mantolama firması yapmış olduğu işle ilgili garantiyi verebilmelidir. Hem kullanılan malzemelerin kalitesi hem de yapılan işin profesyonelliği ile ilgili yeterli garanti süresi veren firmalar tercih edilmelidir. Tercih edilecek firmanın ücretsiz ön keşif hizmeti veriyor olmasına dikkat edilmelidir. Hiçbir keşif yapmadan ezbere fiyat veren firmalarla çalışmak yerine her aşamada profesyonel hizmet veren firmalarla çalışılmalıdır. Mantolamaya başlamadan önce firma ile iş sözleşmesi imzalanmalı ve uygulama detayları ile ilgili tüm bilgilerin sözleşmede eksiksiz yer aldığından emin olunmalıdır

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir