Banyo Dekorasyon

2023 Yeni Lif Örgüsü Modelleri

Lif Örgüsü Nedir?

Lif Örgüsü maharetli bayanların yapmış olduğu kolay bir örgü şeklidir. Lif insanların banyo yaparken kullandıkları üzerine sabun sürüldüğünde oldukça iyi bir köpük elde edilen ve bu köpüklerin lif sayesinde tüm vücuda sürülerek temizlik yapılmasına imkan veren bir el işidir. Lif örgüsü dekoratif amaçlar ile de yapılmaktadır ancak bu örgünün asıl yapılış amacı banyoda kullanılmak üzere yapılmış olmasıdır. Banyo lifi insanların banyo yaparken vücutlarını kirden arındırmak için yapılmış bir kişisel bakım malzemesidir demek yanlış olmaz. 

Osmanlı döneminden itibaren bilinen ve kullanılan banyo lifleri endüstriyel olarak da üretimi yapılmaya başlamış ürünlerdir. Ancak el işi olan banyo liflerinin yeri ayrıdır. Özellikle banyoda kullanılan lifler cilde temas ettiği için hassas ve antibakteriyel malzemelerden yapılır. Dolayısı ile lif seçimi yapılırken hangi malzemelerden yapıldığı konusunda da dikkatli olmak gerekir. 

Lif Örgüsü dokusuna dikkat etmek önemlidir. Çünkü banyo yaparken bir nevi kese görevi de gören lifler cildi ovalamaya da yarar. Bir nevi masaj etkisi de yaratacak olan lif kullanımı düzenli olarak yapıldığında cildin dinç ve sağlıklı olmasını da sağlayan bir unsurdur. Ayrıca doğrudan sabunlanmaya göre oldukça etkili ve kiri giderici özelliği bulunur. Lif örgüsünde kullanılan malzemeler doğru seçilmemiş ise cildi tahriş edebilir ve zarar verebilir. Özellikle insan vücuduna dost olan zarar vermeyecek ürünler lif örgüsünün yapılmasında kullanılmalıdır. 

Lif Çeşitleri ve Modelleri

Hassas ve narin bir cilt sahibi iseniz sizin için seçeceğiniz model yumuşak dokulu ve narin yapıya uygun bir model olmalıdır. Lif bir çok çeşitli ip türünde yapılabilmekte ve kullanılabilmektedir. Özellikle organik malzemelerden yapılan lifler daha çok tercih edilmektedir. Bazı lifler örüldüğü andan itibaren yumuşak lifler iken bazıları ise ıslandıktan sonra yumuşayan özelliklere sahiptir. Lif Modelleri ve çeşitlerini aşağıda belirtmeye çalışalım;

Görsel olarak tasarlanan lif modelleri: Özellikle eski zamanlarda ev geçindirmek için seçilen bir meslek olarak yapılan lif örmek yaygın olarak yapılmaktaydı. Örülen el emeği liflerin bir kısmı kullanılmak yerine genelde banyoda dekor olarak kullanılmak üzere satın alınırdı. Üzerinde bulunan değişik motifler ve renkler kullandığınız banyoya ayrı bir hava katması için dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde hala kullanmak için değil dekor olarak bulundurulmak üzere yapılan modelleri var.

Fabrikasyon lifler: Gelişen teknoloji ve fabrikalaşma neticesinde lifler artık fabrikalarda seri üretim olarak yapılmaktadır. Bu şekilde her ne kadar maliyet düşse de günümüzde el emeği olan lifler daha çok tutulmaya devam etmektedir. Üsteli bir çok kadın lif örerek kullanmayı tercih eder.

Banyo Lifi: Günlük olarak kullanıma uygun olarak yapılan genelde basit örgü ile örülmüş lif çeşitleridir. Dayanıklı malzemelerden yapılmaya gayret gösterilir. Özellikle sabun ile kullanıldığında daha çok köpük üretme kapasitesi olan malzemelerden yapılır.

Lif Modelleri içinde en önemlisi Çeyiz Lifi: Bu lifler her genç kızın çeyizinde bulunması için yapılır. Genel olarak görsel açıdan oldukça hoş ve desenli olan modellerdir. Üç boyutlu, narin ve çok motifli şekillerde yapılması görüntü şöleni sunar. Çeyiz olarak kullanılan ve o amaçla yapılan bu lifler oldukça gösterişli liflerdir.

2023 Yeni Lif Modelleri

Tüm kıyafet ve çeyiz ürünlerinde olduğu gibi lif yapılmasında da kullanılan modeller her yıl için farklı trendler yaratır. Yeni bir yıla girildiğinde trend olan renkler ve modeller ortaya çıkar. Örgü motifleri çeşitli desen ve şekillerde yapılabilir. Günümüz dünyasında popüler olan şekiller ve renkler neredeyse her yıl değişir. Hatta bazen yıl içinde bile bir kaç değişik renk ve motif ortaya çıkabilir. Diğer ürünlerde olduğu gibi lif örgülerinde de değişik model ve renk kullanımı her yıl farklılık gösterebilir. Klasik olarak lif yapısı itibari ile genel olarak aynı dokuda kalır. Ancak örgü şekli ve renk skalası sürekli olarak değişiklik gösterebilir.

2023 Yeni Lif Modelleri hakkında sizleri bilgilendirmek amacıyla moda ve trend olan lif modellerini araştırdık. Burada 2023 yılına ait moda modellerden bir kısmını aktarmaya çalışacağız. Bunlardan bazıları;

Ünlü bir takım sanatçıların ve medyatik insanların kendi isimleri ile yapılan lifler,

Pembe ve beyaz karışımı kare desen üzerine yapılan üçgen figürler 2023 modası,

Tek renk antrasit veya pembe renk lif örgüsü moda,

Tığ işi çeyizlik lifler ilk sıralardı yerini almakta,

Somon ve turkuaz renkler yılın moda renkleri olarak lif haline dönüşmekte,

Çiçek dilimli şekiller, rustik lif modelleri, renkli ve iki renkli lifler moda,

Kalp desenli, ponponlu ve dikdörtgen örgüler moda,

Puf ve kabartılı modeller yılın modasıdır.

Nasıl Bir Lif Almayı Tercih Etmeliyim?

2023 Yeni Banyo Lifi Modelleri içinde hangisini tercih etmem gerekir ve nasıl bir lif almalıyım? diye sorabilirsiniz. Bu konuda bir kaç fikir verelim. Özellikle bir lif alırken dikkat etmeniz gereken hangi amaçla aldığınız hususu. Amaçlarınıza göre nasıl alım yapmanız gerektiği konusunda şu hususları söylemek mümkün;

Eğer günlük banyo yaparken kullanmak üzere alacaksanız vücudunuza zarar vermeyen dayanaklı bir model ve yapısı olanı tercih etmek gerekir. Banyo liflerinde masaj yapma özelliği olandan selülit giderici özellik taşıyana kadar bir çok çeşit bulunur. Ama en önemlisi doğal ve organik olan lif tercih etmek en iyisi olacaktır.

Çeyiz olarak alınıyor ise görsel olarak moda renklerden ve görüntüsünün şık olması gerektiğinden bahsetmek yerinde olacaktır. Bakanlar üzerinde hayranlık hissi uyandıracak üç boyutlu modeller tercih edilebilir.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir