Mutfak Dekorasyonu

Mutfakta Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Pratik Bilgi

Her kadın bilir, mutfak bir evin kalbidir. Günlük kullanımı kolay ve dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden mutfaklarımızın sadece iyi görünmeleri değil, aynı zamanda pratik olmaları da çok önemlidir. Mutfakta hayatınızı kolaylaştıracak 10 pratik bilgiyi sizler için bir araya getirdik. Keyifli okumalar!

1- Mutfağınızı Pratik Hale Getirin!

Pratik bir mutfağın 3 temel özelliği bulunmaktadır. Pratik bir iş akışı alanı, yeterli depolama alanı, kaliteli hareket alanı. Bu üç temel özelliğe dikkat edildiği sürece mutfağınızın gereksinimlerinizi karşılamama gibi bir durumu olamaz.

2- İş Akışının Kolay Olması Rahatlık Sunar!

Mutfak planlamasının temelini oluşturan iş akışı içerisinde yemek hazırlığı ve temizlik gibi tekrarlanan faaliyetler bulunmaktadır. Mutfağınızı planlarken hangi araçlara ihtiyacınız olduğunu ve en başta en çok neye ihtiyaç duyacağınızı planlamanız gerekmektedir. Ergonomik mutfaklarda olması gereken en önemli özellikler arasında mutfaktaki her malzemeye kolay ulaşılabilirlik bulunmalıdır.

3- Mutfağınızı Bölgelere Ayırın!

Mutfaklarınızı bölgelere ayırmak hem enerjinizden maksimum ölçüde yararlanmanızı sağlayacak hem de ihtiyacınız olan her şeye pratik bir biçimde ulaşmanızın yolunu açacaktır.

4- Yiyecekler İçin Özel Alan Oluşturun!

Bakliyatlarınızın muhafaza edildiği serin bir yer bulunması önemlidir. Bu bölgeyi planlarken malzemelerinize kolay ulaşabilmelisiniz.

5- Mutfak Araç-Gereçleri İçin Alanınızı Ayırın!

Yiyeceklerinizi sakladığınız bölge, çatal bıçak takımı, yemek takımı ve bardaklar için tasarlanmıştır. Bu yüzden bu gereçleri bulaşık makinesine yaklaştırmak iyi bir fikirdir.

6- Temizlik

Bu bölgede bulaşık makinesi ve lavabo bulunur. Temizlik malzemelerini burada tutmak için yeterli alan bulunduğundan emin olmalısınız.

7- Yemek Hazırlığı İçin Yeterli Alanınız Olsun!

Yiyecek hazırlamak için gereken tüm araç gereçleri toplu bir yerde tutmanızda fayda olacaktır.

7- Yemek Pişirmek İçin Alan Yaratın!

Ocağın hemen yanında tencere tava ve mutfak gereçleri için yeterli alan olmalıdır. Ayrıca fırın tepsilerini ve fırın aksesuarlarını fırına yakın tutmak iyi bir fikirdir.

Unutmayın ki her mutfakta sorunsuz iş akışları mümkündür!

Her mutfak, büyüklüğü veya şekli ne olursa olsun beş çalışma alanına ayrılabilir. Sağ elini kullananlar için temizlik, yemek hazırlığı ve pişirme bölgeleri saat yönünde düzenlenir. Solaksanız ise mutfağınızı tam tersi yönde dekore etmelisiniz.

8- Mutfağınıza kolay erişim sağlayın!

Mutfak dolaplarında kapılar yerine çekmece ve kaldırma sistemleri kullanın.

Sağlığınız İçin kullanabileceğiniz pratik çekmeceler işinize çok yarayabilir.  Çekmeceler normal dolaplara göre daha ergonomiktir. Sizi eğilmekten veya diz çökmekten korurlar. Ve çekmecelerin arkasındaki eşyaları ilk önce toparlamak zorunda kalmadan hızlıca bulabilirsiniz

9- Kolay Erişim İçin Sürgülü Dolapları Kullanın!

Sürgülü sistemler,  yemek takımlarına kolay erişim sağlar. Mutfakta rahat ve güvenli olmanıza yardımcı olur.  

10- İç Bölme Sistemlerinden Yararlanın!

Esnek iç bölme sistemleri,  iç mekanları güzelce düzenler. Çatal bıçak takımlarını rahatlıkla istifleyebilirsiniz.

Öncelikle mutfaklarınızda kullanabileceğiniz 10 pratik bilgileri sizler için sıraladık. Yazımızın kalan kısmında ise bu bilgilere eklenebilecek diğer etkenleri de sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Mutfaklarımız için mutfak aksesuarlarının pratikliğinden bolca yararlanmalısınız. Pratik mutfak aksesuarları mutfaklarda hayatı kolaylaştırır. Bıçağınızın, baharatlarınızın ve diğer mutfak eşyalarınızın tam olarak ihtiyaç duyduğunuz yerde olduğu bilinmelidir. 

Sınırlı bir tezgah alanınız varsa, bir mutfak adası veya tekerlekli küçük bir araba satın alın. Bunları yemek hazırlamak,yemeklerinizi yemek, biraz bitki yetiştirmek veya yemek kitaplarınızı alt rafta saklamak için kullanabilirsiniz. Ayrıca portatif oluşlarından dolayı bunları oturma odasında kahve veya çay içmek için de kullabilirsiniz. 

Mutfak, aletlerin, tabakların,  yiyeceklerin hızla birikebileceği yerlerden biri. Tüm mutfak ürünlerinizi her mevsimde düzenlemeyi hedefleyin. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atın, kullanılmayan ekmek makinesini bir komşunuza verin, iade edilebilir kapları tekrar mağazaya getirin ve en sonunda mutfağınızda yer açıldığını göreceksiniz. 

Notlar alabilmeniz için buzdolabı kapağına veya dolabın içine silinebilir bir tahta yerleştirin. Bu, yemek fikirlerini not almanıza ve buzdolabında, kilerde veya dondurucudaki yiyecekleri takip etmenize olanak sağlar. Stokta bulunan yiyeceğin kullanılması yalnızca israfın önlenmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ihtiyaç duyulan alanı da boşaltacaktır.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir