Genel Dekorasyon

Mobilyada Küf Nasıl Temizlenir? Öneriler

Mobilyasının küf olmasını kimse istemez. Bu nedenle mobilyada küf nasıl temizlenir? Sorusunun cevabını hepimizin bilmesi gerekir. Ev dekorasyonunda en etkili parçalardan olan mobilyalar, biz istemesek de küflenebilir, üzerlerinde sporlar oluşabilir. Sadece mobilyada değil mobilyanızın kumaş yüzeylerinde de küf oluşumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu istenmeyen duruma karşı uygulamamız gereken bir dizi işlem vardır. Hep beraber mobilyadaki küfün temizlenmesi aşamalarına bir göz atalım.

Mobilyaların Havalandırılması

 

Küfün mobilyanızda oluşmasını önlemek için evinizi mutlaka her gün havalandırmalısınız. Küf, nemli ortamları sever, bu nedenle mobilyalarınızı korumak için evinizdeki rutubete öncelikle çözüm bulmalısınız.

 

Mobilyaların küf oluşumuna karşı korunması için havalandırılması gerekmektedir. Günlük yapılan havalandırma işlemi, evdeki rutubeti azaltarak mobilyalarınızda küf oluşmasının önüne geçebilir.

 

Mobilyadaki Küfün Sirkeli Su ile Temizlenmesi

 

Mobilyalarda küf oluşumunu önlemek ya da oluşan küfün giderilmesini sağlamak için mobilyalarınızı düzenli aralıklarla su ve sirke karışımı ile silmeniz gerekmektedir. Sirkeli su karışımı, mobilyaların üzerinde küf oluşumunu engeller ve oluşan küfün mobilyadan uzaklaştırılmasını sağlar. Sirkeli su ile mobilyaların tozunu almak, mobilyalarınızın hijyeni için de önemlidir.

 

Mobilyadaki Zorlu Küfün Çıkarılması

 

Mobilyanızdaki küfler sirkeli su ile silindiğinde geçmiyor ve üremeye devam ediyorsa ciddi bir durum olduğunu gösterir. Böyle bir durumda mobilyanızı zımpara yaparak küflü olan katmanı mobilyadan söküp atmanız gerekmektedir. Mobilyadaki zorlu küfün çıkarılması için yapılan bu kazıma işleminin ardından mobilyanızı, sirkeli veya çamaşır suyu ve su karışımı ile silmeli ve kurutmalısınız. Ardından mobilyanızın boyasına uygun bir renk ile zımparalanan bölümü boyamanız gerekmektedir. Derinlere işlemiş küften kurtulmanın en kolay yolu zımpara yaparak küfü mobilyadan uzaklaştırmaktır.

 

Mobilyanızın Kumaş Bölümünde Bulunan Küfü Çıkarma İşlemi Nasıl Olur?

 

Mobilyanızdaki küf, ahşap yüzeyinde değil de kumaş yüzeyinde ise küfün çıkarılması biraz daha zor olabilir. Çünkü ahşap mobilyada yapılan kazıyarak küfü uzaklaştırma işlemini kumaş yüzeyde yapamazsınız.

 

Mobilyanızın kumaş bölümünde bulunan küfü çıkarma işlemi için öncelikle sirkeli su ile kumaş yüzeyi derinlemesine silmenizi öneririz. Sonrasında küften arındırdığınız kumaş yüzeyi güneş ışığında ve açık havada kurutmanız, küfün kumaş yüzeyden uzaklaşması için önemlidir.

 

Sirkeli su ile temizleme sonucunda küf hala mobilyanızda duruyorsa, su ile seyreltilmiş çamaşır suyu ile silmeniz gerekebilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu, çamaşır suyunun mobilyanızın rengini açmamasına dikkat etmenizdir. Bu nedenle çamaşır sulu su ile küfü gidermeden önce, mobilyanızın görünmeyen bir bölümünde karışımı test etmeniz gerekmektedir.

 

Mobilyadaki Küf Oluşumunu Önleme Yolları

 

Küf, nemli ve tozlu ortamları sever. Sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorsanız, mobilyanızın aşırı neme maruz kalmaması için gün içinde klimanızı nem alma modunda çalıştırarak küf oluşumunu engelleyebilirsiniz.

 

Küfler, mantarlar ve sporlar nemli ortamı sevdikleri gibi tozlu ortamı da severler. Bu nedenle mobilyalarınızda küf oluşmasını istemiyorsanız, düzeli aralıklarla sirkeli su ile veya çamaşır suyu ve su karışımı ile tozunu almalısınız.

 

Mobilyalarınızda küf oluşumunu önlemek için ıslak eşyalarınızı mobilyalarınızın üzerinde kesinlikle bırakmamalısınız.

 

Evde bulunan nemli ortamdan kurtulmak için gün içinde sık sık camları açarak evinizi havalandırmanız gerekmektedir. Mobilyalarınızın hava alabilmesi için biraz aralıklı koymak, duvara yapıştırmamak da mobilyalarınız üzerinde oluşması muhtemel olan küfün oluşumunu durduracaktır. Ayrıca güneş ışığının da küf oluşumunun engellenmesinde oldukça büyük rolü vardır. Küflenme olasılığı olan mobilyalarınızı, evinizin güneş alan bir bölümüne konumlandırabilirsiniz.

 

Mobilyalarınızdaki küflerle başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız ahşap mobilya yerine cam, plastik ya da metal aksamları olan mobilyaları tercih edebilirsiniz.

 

Alkol Mobilyadaki Küfü Yok Eder mi?

 

Her yöntemi denediniz fakat bir çözüm bulamadınız. Alkol mobilyadaki küfü yok eder mi? Diye bir soru aklınıza geldi. Dilerseniz cevabını verelim. Evet çözebilir. Alkolü su ile seyreltip mobilyanızın kumaş yüzeyini nazik bir şekilde bez veya fırça yardımı ile sürterek temizleyebilirsiniz. Evinizde varsa bir vakum yardımı ile kumaştaki fazla suyu çektirebilirsiniz. Vakum da küflü yüzeyin temizlenmesine yardımcı olabilir. Küflü yüzeyi ve devamındaki tüm yüzeyleri alkollü su ile silmek küfleri yok ettiği gibi gelecekte olabilecek küf, mantar ya da spor oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bu işlemden sonra mobilyanızı mutlaka temiz hava ve gün ışığında kurutmalısınız ve kumaşın üzerinde hiç nem kalmamasını sağlamalısınız.

 

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir