Genel Dekorasyon

Tavan Kaplama Nasıl Yapılır?

Ev dekorasyonu konusunda dikkat çekici bir şekilde ön plana çıkmayan, ancak evin görünümünü en az diğer detaylar kadar hatta daha fazla etkileyen bir konu vardır, tavan tasarımları! Tavan tasarımları asma tavan modelleri olarak adlandırılan kendi içerisinde bir çok farklı materyalden yapılan, kendine özel tasarımları olan bir dekorasyon özelliğidir. Peki bu evlerimizi harika bir hale getirebilen tavan kaplama nasıl yapılır? Tavan kaplamalarınızı kendiniz yapacak olmasanız bile nasıl yapıldığını bilmeniz önemlidir. Nasıl yapıldığını, hangi malzemeler ile yapılabildiğini, hangi malzemeler ile yapılanların daha uzun ömürlü olduğu veya daha kullanışlı olduğu gibi tüm konular hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca tavan kaplama modelleri seçimi konusunda da yardımcı olur.

Tavan kaplama, sizin seçtiğiniz materyale göre yapılır. Bu tavanları ev daha inşaat halinde iken yaptırmak çok daha mantıklıdır. Ancak eski  bir evi yenilemek istiyorsanız da sadece tavan özelinde düzenlemeler yapılabiilir. Tavanlar sadece estetik anlamada güzel görünmesi için kaplanabilir. Bunun yanında ısı yalıtımı yapmak için veya ışıklandırma sistemi yerleştirmek için de olabilir. Ayrıca hepsinin bir arada olduğu tavanlardan da yaptırabilirsiniz. Tavan kaplama nasıl yapılır sorununa gelirsek, öncelikle tavanda herhangi bir süsleme alçı işlemi varsa önce onlar sökülür. Tavanın tamamen ham beton haline gelmesi gerekir. Oldukça etrafı kirleten bir işlem olduğu için odadaki tüm eşyaların çıkarılması veya üzerlerini örtülmesi gerekir. Planlanam modele göre hangi malzemeden yapılacaksa kalıplar hazırlanır. Tavan kaplamada en çok kullanılan malzemelr alçı ve ahşaptır. Alçı, hem hafif hem kalıcı hem de kolay şekil verilebilir bir malzemedir. Aynı zamanda alçı ev dekorasyonunda kullanılbilecek en sağlıklı malzemlerden bir tanesidir. Ahşap da tabiki oldukça sağlıklıdır.

Asma tavan modellerinde ışıklandırma ve özel bir aydınlatma tasarımı isteniyorsa onun planlaması ve projelendirmesi ayrıca yapılır. Elektrik konusu biraz daha hasssiyet gerektiren bir konu olduğu için bu noktada birden fazla ustanın birlikte çalışması gerekir. Alçı ile yapılan tavan kaplamalarının içine yerleştirilen yalıtım malzemeleri sayesinde hem şık hem sıcak bir ortam yarattığını unutmayınız. Siz modelini seçtikten sonra uygulam kısmı daha kolay olacaktır.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir