Salon Dekorasyonu

Salon Dekorasyonunda Renk Uyumu

Salonlar, bundan bir on yıl öncesine kadar kapısı sürekli kapalı olan, kendine has kokusu ile önemli msafirleri bekleyen bir odaydı. Evde anne babalar yokken gizlice girilen, en değerli halıların koltukların ve perdelerin görücüye çıktığı, bayramdam bayrama ve misafir gelmeden önce temizlenen bu gizli odalar zaman içerisinde eski etkisini yitirdi. Bu etkinin yitirilmesinde bir çok şeyin etkisi oldu. Mesela ilk olarak mutfakların farklı bir oda olmasından ziyade amerikan mutfak dediğimiz açık mutfak tarzına geçmesi ile başladı aslında. Açık mutfak konseptiyle mutfağın bulunduğu oda en çok vakit geçirilen oda haline geldi. Gelen misafirler de bu odalarda ağırlanmaya başlayınca ayrıca kapısı kapalı özel bir misafir odasına gerek kalmadı. Ayrıca küçülen ev boyutları azalan oda sayısı da misafir odası ile oturma odalarını birleştirdi. Durum böyle olunca da salonların renk uyumu, dekorasyonu ayrı bir önem taşımaya başladı. Salon dekorasyonunda renk uyumu, mobilya uyumu, ışıklandırma uyumu bile daha önemli hale geldi.

Renkler ve dekorasyona etkisi

Tüm renklerin fiziki ve psikolojik olarak ciddi etkileri olduğundan daha önce bahsetmiştik. Yani sıcak renklerin, soğuk renklerin, açık renk tonlarının ve koyu renk tonlarının kendine has özelliklerine göre farklı yerlerde kullanılması gerektiğini söylemiştik. Salon dekorasyonu yaparken renk uyumu konusunu mobilyalar ve duvarlar, perdeler ve mobilyalar, ışıklandırma ve mobilyalar olarak ayrı ayrı değerlendirebilirsiniz. Tüm bu detaylara baktıktan sonra genel bir değerlendirme ile sonuç olarak hepsinin uygun olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Salon dekorasyonundaki renkler cafe dekorasyonu renkleri gibi olmalıdır. Yani insanın üzerinde bir araya gelme, sosyalleşme, sohbet muhabbet ile güzel vakit geçirme hissi uyandırmalıdır. Bunu tek başına sadece renkler ile uyandırmak çok zor derseniz aynı şekilde bunu mobilyalar ve ışıklandırmalar ile destekleyebilirsiniz. Mesela oda içerisinde yerleştirdiğinz tabloları ışıklandırabilir, yemek masası varsa onun üzerine direk olarak ışıklandırabilir, çiçekleriniz ve bitkileriniz varsa onların üzerini direk olarak ışıklandırabilirsiniz. Bu tarz sıcak ışıklandırmalar bulunduğunuz ortamı daha keyifli hale getirecektir. Ev dekorasyonunda renk uyumu yazımızdan da bu konuda farklı fikirler alabilirsiniz.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir