Ev Aksesuarları

Rustik Perde Çeşitleri

Yaşam tarzlarımız ve mobilyalarımız ne kadar modernleşse de bazı şeylerin modası hiç geçmiyor. Geçmişin romantik ruhunu yaşam alanlarımıza taşımak, küçük dokunuşlarla modern ile gelenekseli harmanlamak en sık başvurduğumuz dekorasyon yöntemlerinden biri oluyor. Yaşam alanlarımızın en can alıcı yerlerinde kullanılan rustik perdeler işte tam da bu ihtiyaca cevap veriyor.  Rustik perde mutfaklarda, salonlarda, yatak odalarında  her odaya farklı hava katabilecek geniş bir yelpazeye sahip. Bu perdeler çok sayıda kombinasyon ve parça seçeneği ile size tamamen kişiselleştirilmiş bir dünya yaratıyor.

İlk adım: Rustik boru çeşitleri neler?

Peki rüstik perde deyince aklınıza ilk olarak ne geliyor?  “ Ahşap ” dediğinizi duyar gibiyiz.  Bu konuda ahşabın açık ara tercih edildiği yadsınmaz bir gerçek.  Rustik deyince gözümüz ahşaba doğru kaysa da bu tercihi yaparken dikkat edilecek en önemli nokta perdenin kullanılacağı odanın mobilya tarzı olacaktır. Ahşap ağırlıklı mobilyalarla döşenmiş ya da modern tarzda parçaların tercih edildiği  odalarda rüstik boru tercihini ahşaptan yana kullanmak bütünlüğü sağlayacaktır. Mobilyaların rengi doğrultusunda meşe, ceviz, fındık, kiraz, lake gibi renkler de tercih etmemiz gereken detaylardan sadece biri olacak.

Önce zevk sonra mobilyalar derken ahşabın diğer alternatifi metal borular devreye giriyor. Pirinç ve krom materyalinden üretilen bu borularda daha kalın ya da ince olarak seçim yapabiliyor; parlak sarı, mat sarı, eskitme gibi seçenekleri ile odalarınızda en iyi kombinasyonu yakalama şansını elde edebiliyorsunuz. Küçük bir hatırlatma: Benim mobilyalarım daha klasik, ben daha ağır bir hava istiyorum diyenler için pirinç borular önerilenler arasında.

İkinci adım: Rustik perdenin materyaline karar vermek.

İlk adım bitti ve rüstik boruya karar verdik. Peki ya tercih edeceğimiz perdenin kumaşı ne olacak?  Sizleri zorlu bir seçenek daha bekliyor çünkü klasik korniş sistemli perdelerin büyük bir kısmı rüstik perde olarak da tercih edilebiliyor.  Kafa karışıklığı olsa da telaşa mahal yok! Burada sizi yönlendirecek nokta yine mobilyalarınız ve seçmiş olduğunuz rüstik borunun materyali olacak.  Ahşap rüstik tercihinize keten tarzı modern kumaşları; pirinç rüstik tercihinize ise daha ağır ve şaşalı kumaşlı tercih etmek odadaki bütünlüğü sağlayacaktır. Rustiklerin arkasına monte edilen raylar yardımı ile tül ya da güneşlik takılabileceği gibi, rüstiklerin stor perde seçeneği ile de kullanımı yaygın olarak görülmektedir. Klasik perdelerin kullanımına uygun olduğu için perde dünyasındaki değişimler rustik perde modellerine de yansımaktadır.

Son dokunuşlar: Topuz seçimi ve aksesuarlar

Rustik perdenin dipsiz bir kuyu olduğunun en büyük kanıtı seçim yapılacak çok detaya sahip olması. Zor karar verenler için zor bir süreç.. ama işte sonuna geldik.  Rustik borusu ve kumaşını seçtik. Şimdi de süslemeye ne dersiniz? O zaman rüstik için topuz ve perde için aksesuar seçerek son noktayı koyabiliriz!

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir