Ev Aksesuarları

İskandinav Soba Modelleri ve Özellikleri

Iskandinav stilinin mekanlara kazandırdığı özellikler her geçen gün daha da artıyor. Önceleri renk tonları olarak hayatımıza giren bu stil belli başlı markaların öncülüğünde tüm dekorasyonda kendini göstermeye başladı. Biz size bugün iskandinav dekorasyonlarından değil de onun farklı bir ögesinden bahsedeceğiz, iskandinav sobaları ve özelliklerinden. Iskandinav bölgesi bildiğimiz gibi çok soğuk hatta bizim iklimimiz ile karşılaştırırsak aşırı soğuk, dondurucu bir yer. Durum böyle olunca da ülke insanları bu soğukla baş etmek için çeşitli yöntemler ortaya çıkarmış, çeşitli tasarımlar yapmışlardır. Iskandinav sobaları da bu değişik yöntemlerden bir tanesidir. Bizim ülkemizde çok uzun yıllar boyunca hep soba kullanılmıştır. Anadolunun bir çok yerinde hala soba ısınma aracı olarak kullanılmaktadır. Bizim soba modellerimiz iskandinav modellerinden çok ama çok farklıdır. Belki de onlar hala bu sobaları gündelik hayatlarında kullandıkları için yeni, farklı tasarımlar bulmak için kendilerini geliştirmiş olabilirler.

Evin ana giriş kapısından girdiğimiz andan itibaren bizi evde iç açıcı, ferah ve huzurlu bir ortam karşılar. Bu huzurlu iç açıcı ortam ışığı iyi alacak şekilde planlanmış evin içeri giren ışığı çok güzel bir  şekilde yansıtması için dekore edilmiştir. Kışın büyük bir kısmını tam karanlık içinde geçiren bu ülkeler ışığı aldıkları zamanı iyi değerlendirmek için oldukça başarılı yöntemler izlemişlerdir. Iskandinav sobaları da aynı şekilde soğuğu yönetebilmek adına icat edilmiş, biraz fütüristik biraz rustik değişik sobalardan oluşur. Odun veya kömür sobaları borular ile bacaya bağlanır. Borular ne kadar kısa ise sobadan zehirlenme ihtimali o kadar azdır. Yani sağlıklı bir kış geçirmek için olabildiğince kısa borulu sobalar kurmak gerekir. Bu yazımızın konusu olan sobalar ise son derece farklı bir boru sistemi ile direk olarak bacaya bağlanır. Ön yüzündeki kapak soba içerisine odun kömür eklemeye yarar. Sobaların genelde üst kısmında bir şey yoktur. Bizim klasik soba modellerimizde tüm malzemeler üst kısımdan atılır.

Iskandinav sobaları ve özellikleri sadece tasarım açısından değil sıcaklık vermesi açısından da farklıdır. Yakın zamanda ülkemizde de satılmaya başlayan bu tasarım sobaları siz de kurup deneyebilirsiniz.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir