Mutfak Dekorasyonu

İskandinav Mutfakları Nasıl Olur?

Işlevsellik, sadelik ve sıcaklık. Ama öyle renkli bir sıcaklık değil, beyaz ve mesafeli bir sıcaklık. Iskandinav mutfakları nasıl olur sorusunun net ve tam cevabı budur. Mutfakta bulunan her şey ama her şey son derece işlevseldir. Işe yaramayan ne varsa mutfak dışına çıkar hatta evde bile tutulmaz. Çünkü iskandinav mutfaklarında nasıl bir dekorasyon varsa mutfak dışındaki odalarda da aynı dekorasyon vardır. Işlevsel ürünlerden ve mobilyalardan oluşan bu evde sadelik hakimdir. Karmaşık desenlerin yerini alan çizgileri net geometrik desenleri yine aynı şekilde tek renk egemenliğindeki pastel ve soft renkler takip eder. Sadelik kelime anlamında ne içerirse bu evlerde aynen uygunlanır. Yerdeki halıdan perdeye kadar, kaşıklardan mutfak dolaplarının tarzına kadar her şey sadeliğin öncüsüdür. Süslü, işlemeli, desenli renkler bu tasarımların kenarından bile geçemez. Beyazın o bohem havasını en iyi şekilde yansıtan evlerde değişik bir sıcaklık vardır. Kullandıkları sevimli malzemelerin büyük bir etkisi olsa da asıl bu sıcaklık aksesuarlardan kaynaklanır.

Kuzey ülkelerin yılın yarısından fazlasını kara kış altında geçirir. Aylarca günün aydınlanmadığı bir memlekette ışık en önemli konulardan bir tanesidir. Geceyi gündüze çeviren rahatsız edici ve aşırı modern aydınlatmalar yerine yine sıcak ve soft aydınlatmalar tercih edilir. Isveç ve norveç ülkerindeki dekorasyon tarzına göre diğer kuzey ülkelerinde farklılaşmalar vardır. Hayvan postunun örtü, koltuk örtüsü ve halı olarak kullanıldığı sıcak tuttuğu için giysi olarak da çok tercih edildiği ülkelerdir bunlar. Son zamanlardaki hayvan hakları savunucularının çalışmaları doğrultusunda gerçek hayvan postundan yapılan kürkler eskisi kadar çok değildir. Hiç bir ihitiyaç bir hayvanın bu kadar acı çekmesine sebep olamaz. Teknolojinin bu denli geliştiği her şeyin muadilinin yapılabildiği bir zamanda hayvan postu kullanmak vicdansızlıktır.

Iskandinav mutfakları son derece modern ve estetik bir biçimde döşenir. Mutfakta kullanılan ekipmanlar ise daha çok geleneksel klasik materyallerdir. Eski emaye çaydanlıkların ve eski klasik çatal bıçakların kullanıldığı evlerde, ocaklar da eskiden kullanılan ocaklardır. Çeşitli örneklerini galerimizde görebilirsiniz.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir