Ev Aksesuarları

Dekoratif Aydınlatma Modelleri

Ambiyans kelimesini, daha doğrusu kavramını hepimiz daha önceden duymuşuzdur. Dekorasyon konusunda sürekli kullanılan bu kelime, aslında ortamın havası, aurası veya tarzı olarak açıklanabilir. Gözle görülür unsurların bir araya getirerek oluşturduğu bu ambiyans gözle görülmeyen ancak hissedilen bir şeydir. Insanları bulundukları ortamda daha fazla kalmaya veya o ortamdan hızla ayrılmaya iter. Bu ambiyans kavramı evlerimizin dekorasyonlarındai restoran dekorasyonlarında veya cafe dekorasyonlarında vardır.

Cafe ve restoranları istediğimiz zaman terk edebiliriz. Peki evlerimizi? Evlerimizi terk edemeyiz, o yüzden de bize huzur verecek bir ambiyans yaratmak zorundayız. Peki bu güzel ambiyansı nasıl yaratız? Ev dekorasyonlarında hangi oda olursa olsun ambiyansı odada kullandığımız eşyalar ve tabiki aydınlatma ile sağlarız. Bu aydınlatma dekoratif de olabilir ana aydınlatma sistemleri de olabilir. Ev dekorasyonlarında genelde gözden kaçan bir detay vardır, dekoratif aydınlatma modelleri gereksiz gibi görülen ve önemsenmeyen bir noktadır. Ancak aslında dekoratif aydınlatma en az ana aydınlatma sistemleri kadar önemlidir. Detaylar bir araya gelir ve ana metni oluşturur, bu yüzden detaylara önem vermek gerekir.

Farklı ihtiyaçlara yönelik farklı aydınlatma ögeleri tasarlanmıştır. Ana aydınlatma ögeleri odanın temel ışık ihtiyacını karşılar.dekoratif aydınlatma modelleri ise daha çok asıl ışık kapatıldığında sorumluluğu alan ışıktır. Mesela bir salon dekorasyonu düşünelim, bir kısmında yemek takımı bulunan diğer kısmında televizyon. Bu odada yemek yenirken oldukça aydınlık bir ortam yaratmak gerekir. Yemek sırasında herkesin birbirini iyi görmesi, yemeğini iyi görmesi gerekir. Yemekten sonra aile bireylerinin televizyonda bir film izlemeye karar verdiğini düşünelim. Bu durumda da ışığın fazla olmaması, televizyonun iyi görülmesi için ortamın karanlığa yakın olması gerekir. Film izleme saati geldiğinde ana ışık kapatılır, odanın kenarlarında yer alan dekoratif aydınlatmalar devreye girer. Herkesin rahatlıkla filmini izleyebileceği kadar karanlık, ancak yerinden kalkmak istediğinde de düşmeyeceği kadar aydınlık bir ortam oluşur. Dekoratif aydınlatma modelleri tam olarak bu tarz durumlarda kullanılır. Hep varlardır, ancak ihtiyaç olduğunda ortaya çıkarlar. Kullanılmasalar bile şık ve ilgi çekici görünürler.

Tasarım özelliklerine göre çeşitli odalarda kullanılabilirler, örneklerini galerimizde bulabilirsiniz.

Buse ÇAKIR

Ev dekorasyonu ile ilgili son trendleri ve yenilikleri takip ederek, iç mekân tasarımı konusundaki bilgi ve deneyimimle size rehberlik etmeye hazırım. Salon, mutfak, yatak odası ve diğer yaşam alanlarınız için ilham verici dekorasyon önerileri sunuyorum. Evinizin her köşesini özel kılacak benzersiz fikirlerle dolu içeriklerimle, ev dekorasyonunda size yardımcı olmayı amaçlıyorum. Siz de estetik ve fonksiyonelliği bir araya getirerek evinizin atmosferini dönüştürmek isterseniz, doğru yerdesiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir